Çocuk Temizliği ve Bakımı
Çocukları temiz pak etmek her zaman pek kolay olmaz.
Temizlik konusuna yaklaşımları dönem dönem değişiklikler gösterir. İlk zamanlar banyoya bayılır küvetten çıkmak istemezler. Bir bakarsınız nefret eder suyun yanına bile yaklaşmazlar. Sonra haftada bir kez olsun duşa girmez, bir girince de çıkmak bilmezler. Sonra ortadan yok oluverirler. Temizlik Şirketi Doğu Temizlik ile çocuklarda temiziğin ayrıntıları sizlerle.
Çocukların Arkasından Ortalığı Temizlemek
◆ Bebekleri banyo küvetinde yıkarken bebek sandalyesi yerleştirip üstüne de bir havlu koyun. Sonra küvetin musluklarını açın. Ancak fazla doldurmak gerekmez.
◆ Bebeğiniz banyo küvetinde yalnız kalamayacak kadar küçükse küvetin içine plastik bir leğen koyarak içinde yıkayın.
◆ Çocuklar dalış gözlükleriyle yıkanmayı severler. Bu saçlarını şampuanlarken çok işe yarar.
◆ Eğer küçük çocuklarınız varsa evin derli-toplu olması ve kolayca temizlenmesi için çeşitli önlemler alınmalı. Yüzeyleri temizleyin ve çekiştirip başlarına devrilebilecek ya da ağza atılabilecek nesnelerden kaçının. Elektrik kordonlarını sıkıca sehpanın ayaklarına dolayıp şeffaf bantla yapıştırın. Böylece çocukların kordonu çekiştirip masa lambasını devirmesini engellersiniz.
◆ Çocukların saçına yapışan çikleti temizlemek için saça krem sürüp kuru bir havluyla birkaç defa hafifçe çekin. Parmaklarınıza sıvı yağ sürüp sakızı gevşetmeye çalışın sonra bir kağıt mendille alın. Sakız yapışan yere buz koyup sakızı dondurun sonra temizleyin.
Çocuklara Dağınıklarını Toplamayı Öğretmek
Çocuklar evi altüst edip işlerinizi zorlaştırmakta pek becerikli olsalar da keyifleri yerindeyken birçok konuda yardımcı da olabilirler. Daha küçük yaşta düzenli olmayı eşyalarının değerini bilmeyi öğrenirler. Anne ve babalar da daha az sayıda oyuncak alıp bunların çocuklarına özel olduğunu belirterek değer bilip korumalarına katkıda bulunmalıdırlar.
Çocuk odasını çocuğun yaşına göre düzenlemeli. Elbiselerini asacakları dolabın askılarını çocuğun boyuna göre ayarlamalısınız.
Elbise dolabının yanına boş bir sepet koyarak soyunduklarında kirli çamaşırları bu sepete atmaya atıştırabilirsiniz.
Oyun alanları önemlidir. Oyun alanı olarak kendi odasında ve güneş alan pencere kenarı gibi sevdiği bir köşeyi ayırın.
Odanın oyun alanına yakın bir köşeyi oynarken geçici bir süre oyuncaklarını yayabileceği yer olarak belirleyin. Ahşap bloklardan ya da plastik parçalardan kendi yaptığı bir ev ya da eşyayı bir süre bu köşede sergilemesini sağlayın.
Oyuncaklarını her akşam toplayarak yerine koymaya alıştırın. Oyuncaklar için renkleri oyuncaklarla uyumlu büyük plastik kutular alın. Her akşam uyumadan önce oyuncaklarını rengine ve türüne göre bu kutulara kaldırmasını öğretin. Kutuları koyabileceği alçak raflar düzenleyin.
Görevlerini hatırlatan resimli çizelgeler hazırlayın. Çocuğunuza üstünde birkaç basit görev listesi olan resimle süslü bir çizelge hazırlayın. Ayakkabılarını yerine koy, oyuncakları kutusuna kaldır, paltonu as gibi resimli hatırlatmalar çocuğu eğlendirerek iyi alışkanlıklar geliştirmesine yardımcı olur. Resimlerin yanına görev başarıyla tamamlandığında armağan olarak yıldız işareti koyacak yerler de bırakın. Yaşı daha büyük olan çocuklar da masayı hazırlamaya, çiçekleri sulamaya, yatağını düzeltip evcil hayvanları beslemeye yardımcı olabilir.
Temizlik Firması Doğu Temizlik İpuçları
Her çocuk evde temizlik yapmaktan nefret eder. Bunu biliyorum çünkü ben de bunlardan biriyim. Siz (Bir ebeveyn olarak) çocuğunuzun hiç değilse kendi odasını toplamasını sağlamak için elinizden geleni yaptınız. Ama aslında, elbiseler toplandıktan bir saat kadar sonra yine sağa sola dağılmadı mı? Eğer hal böyleyse size yardımcı olacak birkaç ipucu öneriyorum.
Çocukların odalarını düzenli tutması için herkesin genellikle kullandığı cümle şudur; "Eğer odanı toplamazsan arkadaşına gidemezsin, televizyon izleyemezsin, dondurma almana izin vermeyiz, filan."
Arkadaşımın evinde ise farklı bir uygulama var. Elinde günlük ve haftalık olarak yapması gereken görevlerle ilgili bir dosya var. Bu dosyalardan kız kardeşleri ve annesinde de bulunuyor ve hepsi de listelerindeki görevleri yerine getiriyor. Çok düzenli bir uygulama.
Bir başka seçenek de görev listesini haftanın günlerine bölerek her günün yanına yapılması gerekenleri işaretlemek. Çocuğunuz görevlerini yerine getirdikçe de yıldızlarla işaretlemek. Hafta sonunda ise aldığı yıldız sayısına göre bir armağan vermek.
O halde sizce hangi yöntem daha çok işe yarar? Tehdit yöntemi mi görev listesi ve ödüllendirme yöntemi mi? Her ikisini de deneyebilirsiniz.
Çocuklara Temizlik için Teşvik
Çocukları etkilemek kolaydır, hele biraz pohpohlayıp cesaretlendirdiniz mi odalarını pekala düzenleyebilirler. Ellerinden gelenin en iyisini yapmaları için onları teşvik edecek birkaç öneri:
◆ Uygun oldukça çocukların en sevdikleri işi yapmalarına izin verin. Hoşlandıkları işi daha özenle yapacak ve yaptıkları işte beceri kazanacaklardır.
◆ Tertip ve temizlik konusunda iyi iş başarmış olan çocuğunuzu övüp ödüllendirmeyi sakın unutmayın.
◆ Evi temizlemeyi oyun haline dönüştürebilirsiniz. Sevdikleri bir şarkıyı çalarak; örneğin toz alırken dans etmelerine de izin verin. Ya da şarkı bitene kadar belli bir işi de bitirmelerini önerin.
◆ Arada görevleri değiştirirseniz çocukların hepsinin her işte deneyimi olur ve sürekli hoşlanmadıkları işi yapmaktan sıkılmazlar. Bazen de görev bölümü için yapılacak işleri yazıp bir torbaya koyarak içinden çekmelerini sağlayın.
Yine de ortalık istediğiniz kadar temiz değil Temizlik Şirketleri Doğu Temizlik hizmetinizde. Ne zaman isterseniz bizi arayabilir, istediğiniz gün evinizi pırıl pırıl yapan temizlik personellerimizden hizmet alabilirsiniz.
Aşağıdaki Konular da İlginizi Çekebilir:
- Kimyasal Kullanmadan Doğal Temizlik
- Pratik Ev Temizliği Tüyoları
- Pratik ve Kolay Toz Alma Yöntemi
- Bir Odayı Çabucak Temizleme Tüyosu
- Bahar Temizliğinin Kolay Yolu
Yorumlar (0)